15 de març del 2009

Eager

Ens situem en un futur llunyà. No hi ha prou petroli per tothom, així que la gent no pot viatjar, i s'ha de conformar a menjar productes de la terra. Però la tecnologia ha augmentat tant, que totes les cases estan plenes de robots, que es dediquen des de mirar què hi ha a la nevera i fer la llista de la compra a acompanyar els nens al centre d'aprenentatge perquè no els atraquin.

Els robots cada cop són més avançats. Tant, que un científic inventa un robot que anomena EGR3. Aquest robot no està programat amb cap coneixement, i aprendrà les coses a mida que vagi vivint, com si fos un nen petit. Amb els problemes que això comporta. Com quan intenta posar una criatura a la rentadora perquè s'ha embrutit...

Un llibre per criatures, però que fa somriure. I fa pensar bastant. On són els límits del que es pot construir? Es podria construir un robot sense programar-li les lleis de la robòtica d'Asimov, pensant que d'alguna manera ja adquirirà consciència? Pot estar tot automatitzat de forma que els robots ho facin tot? Pot un robot passar per davant d'una persona en qüestió d'amistat? Les persones que construeixen robots (o el que sigui) han de tenir més drets que les altres, només perquè tinguin més diners?

Recomanable, és clar. Però també senzill...